
Hoeveel moet dat kosten?
Ontdek hier de actuele stroomprijzen
Slim besparen op het juiste moment
Met een dynamisch energiecontract profiteer je per uur van prijsdalingen op de markt. Ideaal als je graag zelf de touwtjes in handen neemt. Profiteer optimaal van de goedkoopste momenten en bespaar maximaal op je afrekeningen.
Wat beïnvloed de stroomprijs?
Het antwoord is redelijk kort: vraag en aanbod.
De energiemarkt is een beetje zoals het Belgische weer: onvoorspelbaar. Soms schijnt de zon en betaal je minder, soms steekt er een storm op en stijgt de prijs.
Tijdens de eerste lockdown in 2020 doken de prijzen historisch laag, omdat er amper vraag was naar stroom.
In 2022, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, schoten de prijzen omhoog door een tekort aan gas en onzekerheid op de markt.
In 2024 zagen we een nieuwe trend: op zonnige dagen met veel wind zakt de stroomprijs zelfs soms tot nul of zelfs negatief, omdat er méér hernieuwbare energie is dan vraag.
Gasprijs en stroomprijs gaan hand in hand
Net zoals je regenjas een goed idee is bij Belgische buien, is het slim om je energieverbruik af te stemmen op de markt. Als de gasprijs stijgt, stijgt vaak ook de stroomprijs. Waarom? Omdat bij een hoge stroomvraag gascentrales moeten bijspringen om elektriciteit te produceren. Maar op momenten dat er veel zonne- en windenergie beschikbaar is, hoeven gascentrales minder te werken en blijft de stroomprijs lekker laag. Met een slim energiecontract kan je inspelen op deze schommelingen en je toestellen laten werken op de goedkoopste momenten.
Hoe is de stroomprijs opgebouwd?
Een energierekening bestaat uit drie delen: de energieprijs, de netwerkkosten en de toeslagen en heffingen. Deze zijn opgedeeld in variabele en vaste kosten.